MEGÉRKEZETT A KARBONVÁM!

Újabb fontos határidő közeledik. 2024. március 2-ig még szankció nélkül teljesíthető a CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism) Rendeletet szerinti első jelentéstételi kötelezettség. A CBAM jelenleg olyan EU-n kívülről behozott import árukra vagy az ezen árukból aktív feldolgozási eljárással létrejött feldolgozott termékekre vonatkozik, melyek a károsanyag-kibocsátás kockázatának leginkább kitett:

  • vas és acél,
  • alumínium,
  • cement,
  • műtrágya,
  • a hidrogén és
  • az elektromos áram felhasználásával hoznak létre.

 

Az Európai Bizottság a behozott áruk karbonintenzitására vonatkozóan még nem állapított meg minimum határértéket. Ez azt azt jelenti, hogy amennyiben a behozott importált áruban / feldolgozott termékben, mennyiségétől függetlenül van CBAM Rendelet szerint – az ott meghatározott Kombinált Nómenklatúra alapján – beazonosítható áru (nyersanyag), akkor az azokba beágyazott közvetlen és közvetett kibocsátásokról negyedévente jelentést kell tenni.

 

Megjegyzés: az Európai Bizottság már most jelezte a termékkör bővítésének szándékát.

 

Háttér: Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa 2023. májusában fogadta el az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus létrehozásáról szóló CBAM Rendeletet. A Rendelet 2023. október 1-jén hatályba lépett átmeneti szakasza alapján, az érintett importőr Társaságoknak vagy a közvetett vámjogi képviselőknek az első jelentést 2024. január 31-ig kellett benyújtaniuk a 2023. negyedik negyedévében behozott importált áruk mennyiségéről, az azokba beágyazott közvetlen és közvetett kibocsátásokról, valamint az e kibocsátásokért fizetendő szén-dioxid-árról (beleértve a releváns prekurzor anyagokba beágyazott kibocsátásokért fizetendő szén-dioxid-árakat is).

 

Jelenleg az adatszolgáltatás előfeltétele a nemzeti CBAM-hatóságnál tett előzetes regisztráció. Mivel ezt a hazai szabályozás is csak 2024. január 22-től tett lehetővé, az importőr társaságok nem tudták az EU által megadott határidőig teljesíteni a kötelezettségüket. Ezért az Európai Bizottság 2024. február 1-jétől valamennyi adatszolgáltatásra kötelezett gazdálkodó részére további 30 napot biztosított arra, hogy CBAM jelentéstételi kötelezettségének – szankció alkalmazása nélküli – eleget tegyen. Így a még nem teljesítő Társaságok is lehetőséget kaptak a retorzió nélküli pótlásra.

 

Szankció: amennyiben a fent megnevezett termékkörökbe tartozó termékeket szereztek be harmadik országból, érdemes minél hamarabb lépni, mert a szankciók súlyosak lehetnek. A CBAM kötelezettségszegési bírság alsó határa a jelenteni elmulasztott kibocsátási értékek alapulvételével minden megkezdett 1 tonna kibocsátás után 10 eurónak megfelelő forintösszeg, felső határa a jelenteni elmulasztott kibocsátási értékek alapulvételével minden megkezdett 1 tonna kibocsátás után 50 eurónak megfelelő forintösszeg. Amennyiben pedig az adatszolgáltatás hosszabb ideig elmarad, hiányos vagy helytelen, a bírság mértéke tovább emelkedik.

 

Amiben segíteni tudunk:

 

  • Annak megállapítása, hogy a Társaság kötelezhető-e adatszolgáltatásra és a későbbiekben terheli-e karbonvám fizetési kötelezettség.

 

Ennek keretében megvizsgáljuk,

 

  • hogy a Társaság (a Vtsz. számok alapján) pontosan milyen termékeket hoz az Európai Unióba, és azokat milyen kategóriába sorolja a jogszabály (ugyanis a közvetlen és a közvetett kibocsátás után egyaránt felmerülhet az adatszolgáltatási és a későbbiekben a fizetési kötelezettség);
  • hogy a késztermékekben vannak-e karbonvám-köteles alkatrészek, mert ez esetben is vonatkozhat rájuk a kötelezettség (kivéve a katonai tevékenységhez szükséges árucikkeket és a 150 EUR-t meg nem haladó küldeményeket);
  • az áruk szabad forgalomba bocsátásának körülményeit és meghatározzuk annak időpontját, valamint azt,
  • hogy milyen EU-n kívüli vámterületről érkezik az áru – mentesülési szabályok vizsgálata (vannak olyan országok, amelyekből származó áruk esetén az importőrök mentesülhetnek a szabályozás előírásai alól); továbbá azt,
  • hogy a gyártó vagy kereskedő Társaság az importált CBAM-köteles termékeket a főtevékenységéhez használja-e (jelentős, közvetlen hatás).

 

Amennyiben a Társaságot (importőrként) CBAM jelentéstételi kötelezettség terheli, úgy segítünk:

  • az EU login fiók létrehozásában,
  • az ideiglenes nyilvántartásba vételi kérelem elkészítésében és a Nemzeti Klímavédelmi Hatósághoz (mint CBAM-hatóság) történő benyújtásában.
  • A sikeres regisztrációt követően segítséget nyújtunk az EU erre rendszeresített elektronikus felületén történő belépéshez és a jelentés benyújtásához.

 

A fenti regisztráció nem csupán a szankciók elkerülése miatt fontos. Hanem azért is, mert a rendelettel szabályozott árukat az átmeneti időszak után, 2026. január 1-től kizárólag engedélyezett CBAM-nyilatkozattevői státusszal rendelkező importőr hozhatja be az EU területére. Így az érintett gazdálkodók jövőbeni további működésének elengedhetetlen feltétele.

 

Amennyiben segíthetünk, állunk szíves rendelkezésre!

 

Üdvözlettel

 

K-X Csapata