Beruházást tervez? Gondolt a fejlesztési adókedvezményre?

A társasági adóból igénybe vehető fejlesztési adókedvezmény szabályai mind a nagy-, mind a kis- és középvállalkozások (a továbbiakban: KKV) szempontjából kedvezően változtak a tavalyi évben. Jelen blogbejegyzésünkkel szeretnénk felhívni a figyelmét erre a talán kevésbé ismert, de beruházások esetén nagyon jelentős társasági adókedvezményt biztosító lehetőségre.

 

A fejlesztési adókedvezmény bizonyos beruházások értékének egy részét engedi elszámolni a társasági adó csökkentéseként, ezzel redukálva a társaságiadó-terhet akár 13 évig is a beruházás aktiválását követően. Fontos, hogy a kedvezmény közvetlenül a fizetendő adó összegét csökkenti, nem pedig az adóalapot.

 

A fejlesztési adókedvezmény igénybevétele – a legnagyobb beruházásokat kivéve – nem engedélyhez kötött. Az igénybevétel feltétele mindösszesen a szándék jogszabályban meghatározott formában történő bejelentése a Pénzügyminisztérium felé, maga a kedvezmény pedig önadózás útján vehető igénybe. Pont e könnyebbség miatt, hogy nincs az igénybevételt megelőző kontroll a hatóságok részéről, a kedvezmény feltételeinek előzetese alapos vizsgálata, és a szükséges adminisztráció (Pénzügyminisztérium felé történő bejelentés, adóbevallásban való szerepeltetés stb.) kiemelt jelentőséggel bír. Főleg, hogy a NAV kötelezően ellenőrzi az adókedvezmény igénybevételének helyességét!

 

Mikor lehet érdekes ez a kedvezmény? Mindenképpen érdemes a fejlesztési adókedvezményre gondolnia, ha például:

 

  • KKV-ként kisvállalkozás esetében legalább 50 millió forint, középvállalkozás esetén legalább 100 millió forint értékű beruházást tervez, jelenértéken legalább 3 milliárd forint értékű beruházást tervez,
  • munkahelyeket szeretne létrehozni, és azokat hosszú távon meg is kívánja tartani, továbbá ha
  • környezetvédelmi, kutatási-fejlesztési célú, film- és videógyártást szolgáló, vagy élelmiszer-higiéniai feltételeinek megteremtését célzó (álltai eredetű élelmiszer esetén) beruházást tervez, szabad vállalkozási zóna területén kíván beruházást megvalósítani vagy jegyzett tőkéjének felemelése keretében részvényeket bocsátott ki, azokat bevezettet egy szabályozott piacra és ezt követően beruházást tervez megvalósítani (legalább 100 millió forint értékű beruházás a feltétel).

 

A 2022-ben életbe lépett változások lényege, hogy jóval szélesebb körben vált elérhetővé a fejlesztési adókedvezmény!

 

A nagyvállalatok tavaly óta már nem csak új tevékenység megkezdéséhez (pld. zöldmezős beruházáshoz) vehetnek igénybe kedvezményt, hanem a jelenleg is folytatott tevékenységeik fejlesztése érdekében is a Közép-Magyarország régióban. Nagyvállalatok számára fontos változás továbbá, hogy az összes Pest vármegyei településen (kivéve: Budapest) 50%-os támogatási intenzitást érhetek el, a korábbi – településtől függően – 20%-os vagy 35%-os támogatási intenzitás helyett. (A nagyvállalatok továbbra sem nem vehetnek igénybe kedvezményt Budapesten, és maradt a Dél-Dunántúlra, Észak-Magyarországra, az Észak-Alföldre és a Dél-Alföldre vonatkozó 50%-os, illetve a Közép-Dunántúlra és a Nyugat-Dunántúlra vonatkozó 30%-os támogatási intenzitás.)

 

A kis- és középvállalkozások pedig – amelyek eddig a fejlesztési adókedvezmény feltételeit nehezebben teljesítették – tavaly óta kisvállalkozás esetén 200 millió forint helyett már 50 millió, a középvállalkozások 300 millió forint helyett már 100 millió forint értékű beruházási értéktől kezdődően is igénybe vehetik a fejlesztési adókedvezményt.

 

A fejlesztési adókedvezmény igénybevételének legnagyobb buktatója az időzítés. Az adókedvezmény igénybevételére irányuló szándék ugyanis csak a beruházás megkezdését megelőzően jelenthető be! Amennyiben a beruházás már megkezdődött, az adókedvezmény iránti igény már nem jelenthető be, így a kedvezmény lehetősége elveszik a vállalkozás számára.

 

A blogbejegyzésben található információk csupán tájékoztatásul szolgálnak. Ezek az információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául a tanácsadójával való előzetes konzultáció nélkül.