Társasági adó és transzferárazás: fontos változás az új adatszolgáltatási kötelezettség

Szeretnénk röviden emlékeztetni a tavaly év végén hatályba lepett új transzferár szabályokra. A legfontosabb változás, hogy az Adózónak adatot kell szolgáltatnia kapcsolt ügyleteiről a társasági adó bevallásában (Tao. bevallás).

 

  • Az új kötelezettség már a 2022. üzleti évet is érinti.
  • Az általános adatokon (ügylettípus, ügyletérték, kapcsolt felek) kívül a transzferár elemzésekből eredő információkat (karakterizáció, transzferár módszer, alkalmazott árazás, szokásos piaci tartomány) is szükséges feltüntetni.

 

Tekintettel arra, hogy a Tao. bevallásban szerepeltetendő információk megkövetelik a transzferár nyilvántartások / elemzések elkészítését, minél előbb el kell kezdeni foglalkozni a transzferárral kapcsolatos teendőkkel!

 

További fontos változás, hogy a dokumentálási határérték tranzakcióként 100 millió forintra növekedett!

 

Szintén jelentősen növekedtek a bírságtételek is. A mulasztási bírság összege a korábbi 2 millió forint helyett ügyletenként 5 millió forintig, ismételt jogsértés esetén pedig 4 millió forint helyett 10 millió forintig terjed.

 

A blogbejegyzésben található információk csupán tájékoztatásul szolgálnak. Ezek az információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául a tanácsadójával való előzetes konzultáció nélkül.