Rövid távú szálláskiadás: Airbnb, Booking

Rövid távú szálláskiadás: komoly büntetést kockáztat, aki nem jár el elég körültekintően!

 

Néhány évtizede még ismeretlen volt, mára pedig sok szabadságot, nyaralást tervezőnél a hotelek teljes értékű alternatívája a magánszemélyek által kifejezetten turistáknak kiadott lakások.

 

Airbnb, Booking.com, Trivago, Tripadvisor, Szállás.hu, Agoda. Az iménti aggregátoroldalak neve sokaknak cseng ismerősen, a rövidtávú lakáskiadás turisták részére pedig szinte megkerülhetetlen jelenség: az is hallott róla, aki még nem vett igénybe ilyen szolgáltatást, hiszen a rövidtávú lakáskiadásra szánt ingatlanvásárlások mint ingatlanbefektetések a lakosság körében is népszerűségre tettek szert. Az ingatlanbefektetések egyik típusa az ún. house flipping, amikor a – magyar vagy külföldi – befektető lerobbant és romos, viszont alulárazott állapotú lakást vásárol meg, melyet felújít. Ennek későbbi folytatása – főleg, ha turisztikailag frekventált helyen található az ingatlan – nem ritkán a ház vagy lakás rövidtávú bérbeadása turisták részére. Látszólag egyszerű befektetésnek tűnik, főleg, hogy ennek a magyar adózási rendszerben néhány adózási forma vagy egyszerűsítés kifejezetten kedvez. Sokan választják az adószámos magánszemély működési formát, és választják a személyi jövedelemadóban a fizető-vendéglátók tevékenységére vonatkozó tételes átalányadót, az általános forgalmi adóban pedig az alanyi adómentességet.

 

Az adózási rendszerben rejlő „praktikus adózási megoldások” ellenére mégis könnyű hibába vagy mulasztásba esni, illetve sokan nem számolnak az ügyintézési idő hosszával sem! Ezek a hibák és hiányosságok, vagy elnagyolt ütemtervek akadályozzák vagy késleltetik a megfelelő működés mihamarabbi megkezdését, adózási szempontból nem egyszer kockázatnak kitéve a magánszemély fizető-vendéglátói tevékenységét.

 

Mik a tipikus hibák?

 

  • Sokan nem számolnak az önkormányzati nyilvántartásba vételt megelőző adózási, illetve turisztikai szempontból kötelező lépésekkel, illetve ezek időtartamával. Pld. Ügyfélkapu hozzáférés igénylésével, az adószámos magánszemélyek esetében az adószám megigénylésével, a regisztrációval a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnál (NTAK), a számlázási szoftver beszerzésével (bár ennél népszerű, magánszemélybarát és ingyenes(!) lehetőségként a Vendegem.hu is használható), illetve a szálláshely-minősítési folyamattal. Az említettek együttesen akár 2-3 hónap ügyintézési időt is igénybe vehetnek!
  • A legtöbb lakástulajdonos – érthető módon – a kedvező adózási lehetőségekkel szeretne működni és a fizető-vendéglátó tevékenység tételes átalányadózását szeretné választani a személyi jövedelemadóban, ill. az alanyi mentességet az általános forgalmi adóban. Megfeledkeznek azonban olyan kisebb, de nem kevésbé fontos adónemekről, mint az építményadó, az idegenforgalmi adó, vagy épp a turizmusfejlesztési hozzájárulás. (Megjegyezzük, hogy a turizmusfejlesztési hozzájárulást átmenetileg felfüggesztették a 2022. október 1. és március 31. közötti időszakra.)
  • Elmulasztják vagy hanyagul kezelik a nemcsak turisztikai célokat szolgáló, de idegenforgalmi adó szempontból szintén hasznos Vendegem.hu működtetését!
  • Az alanyi adómentesség, illetve a beékelődő aggregátor szereplők (pl. Airbnb, Booking stb.) fokozott kontrollja miatt nem tartják magukra nézve kötelezőnek a számlázási feladatokat. Nem építik ki és használják megfelelően a számlázási rendszerüket.
  • A fentieknek egyik következménye, hogy elmulasztják a bevallások benyújtását. Pld. nem nyújtják be a nullás idegenforgalmi adóbevallást, nem nyújtanak be Közösségi összesítő jelentést a más tagállambeli aggregátor befogadott számlájáról.

 

Ha kérdése lenne, vagy segíteni tudunk a lakáskiadás adózási előkészítésében, állunk rendelkezésre!

 

Üdvözlettel:
A K-X Consulting Csapata

 

A blogbejegyzésben található információk csupán tájékoztatásul szolgálnak. Ezek az információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául a tanácsadójával való előzetes konzultáció nélkül.