Valós idejű adatszolgáltatás ellenőrzése

A valós idejű adatszolgáltatás révén 2021-től kezdődően az adóhatóságnak gyakorlatilag teljes rálátása van számláinkra – cégmérettől, áfamértéktől és a vevő alanyiságától függetlenül. A valós idejű adatszolgáltatás kezdeti bevezetése a legtöbb társaságnál komoly informatikai fejlesztésekkel járt, ám a későbbi változások és finomhangolások is sok munkát adtak az informatikus szakembereknek.

 

Az online adatszolgáltatással kapcsolatos fejlesztések és változások ugyan elsősorban informatikai teendők, azonban az utóbbi időben számos olyan felkérést kaptunk, melynek keretében megvizsgáltuk az ügyfelünk által teljesített valós idejű adatszolgáltatás helyességét adózási szemszögből, s hiányosságokra, tévedésekre derült fény. Sajnos az adatszolgáltatás informatikai működtetése egy esetben sem felelt meg az adózási szempontból elvárt adatszolgáltatásnak, megágyazva ezzel a több milliós mulasztási bírságnak egy esetleges adóellenőrzés esetén.

 

Tipikus hibák, melyeket feltártunk:

  • Az adatszolgáltatás nem automatikus és/vagy nem azonnali.
  • Hézagos adatszolgáltatás, melyben bizonyos számlák adatai beküldésre kerülnek, bizonyos számláké azonban nem.
  • Az adatszolgáltatásba bekerülő számlaadatok és a számlán szereplő tényleges adatok eltérnek.
  • Adózói döntésként a társaság csak a minimálisan kötelező adatokról szolgáltat adatot, melynek következtében a számlára szöveges megjegyzésként rögzített, de egyébként kötelező számlaelem nem kerül be az adatszolgáltatásba, így az adatszolgáltatás végső soron hiányosnak minősül.
  • A számlázó program a valós idejű adatszolgáltatásban az adózási célra alkalmazott devizaárfolyamtól eltérő átváltási árfolyamot használ.

 

Sajnos bebizonyosodott, hogy a valós idejű adatszolgáltatás fejlesztését és a változások átvezetését mindig érdemes adózási szakembernek is támogatnia és tesztelnie, hogy tetten érhetők legyenek a hiányosságok, eltérések.

 

Csapatunk vállalja, hogy célzott audit keretein belül átvilágítja a valós idejű adatszolgáltatásban bejelentett adatokat, feltárja a hiányosságokat és számszerűsíti a kockázatokat, melyeket írásban is összefoglal. Az átvilágítás keretén belül ellenőrizzük azt is, hogy a társaság legjelentősebb beszállítói és szolgáltatói teljesítik-e a valós idejű adatszolgáltatási kötelezettségüket. Igény esetén egyeztetünk az informatikai részleggel vagy a külső fejlesztőkkel a számlázó program fejlesztőjével, közreműködünk az adatszolgáltatási hibák kijavításában.

 

Amennyiben a fentiekben tudunk segíteni, állunk szíves rendelkezésre!

 

Üdvözlettel:
A K-X Consulting Csapata

 

A blogbejegyzésben található információk csupán tájékoztatásul szolgálnak. Ezek az információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául a tanácsadójával való előzetes konzultáció nélkül.