Kiskereskedelmi adó

A kiskereskedelmi adó először 2010 és 2012 között volt része az adópalettának, hogy azután 2020-ban, a koronavírus járvány alatt új erőre kapva visszatérjen. Elsőre úgy dönthet, hogy egy marginális jelentőségű adónemről van szó. Azonban az ördög itt is, mint általában minden adónem vonatkozásában a részletekben lakozik. A kiskereskedelmi adó ugyanis érinthet olyanokat is, akik nem is gondoltak volna arra, hogy az adónem alanyai.

 

A vonatkozó törvény szerint ugyanis ugyan a kiskereskedelmi tevékenység, a termékeknek, áruknak átalakítás nélküli értékesítése adóköteles. Azonban, ha az értékesítés TEÁOR ’08 alapján azonosítható csatornája (bolt, utcai stand, csomagküldő szolgálat, internet stb.) bárki, így magánszemélyek és cégek által is hozzáférhető, akkor az értékesítésből származó teljes nettó árbevétel adóalapot képez a vevő személyétől függetlenül.

 

Előfordulhat tehát, hogy egy alapvetően cégeket kiszolgáló nagykereskedő vállalkozás teljes nettó árbevétele adóköteles lesz, holott a magánszemélyektől, tehát a klasszikus kiskereskedelemből származó bevétele marginális.

 

Az adóalap pedig nem pusztán a nettó árbevétel. Az áruk szállítójától (gyártójától) kapott kedvezmény (pl. a rabat) és az áruk szállítójának (gyártójának) nyújtott szolgáltatás bevétele (pl. azok a bevételek melyeket annak ellentételezéseképp kap, hogy a szállító számára különböző, értékesítést elősegítő szolgáltatást nyújt) szintén az adóalapot növelik.

 

Minderre tekintettel minden kiskereskedelmi tevékenységet (is) végző vállalkozásnak javasoljuk, hogy vizsgálja felül a tevékenységét a fenti szempontok szerint. A kulcs, az „értékesítési csatorna” elérhetősége. Ha az értékesítési csatorna elérhető magánszemélyek számára, az értékesítési csatornán történő értékesítés nettó árbevétele adóköteles.

 

Kérésükre szívesen segítünk ennek a vizsgálatnak az elvégzésében. Munkánk során a Pénzügyminisztériummal egyeztetett elvek mentén segítünk annak eldöntésében, hogy a tevékenység részben, vagy egészben adóköteles-e, és, hogy van-e mód az adókötelezettség jogszerű csökkentésére.

 

A blogbejegyzés szerzője dr. Vargha Máté, a K-X Consulting Kft. adótanácsadója. Amennyiben a bejegyzéssel kapcsolatban kérdése merül fel, kérjük keresse K-X-es kapcsolattartóját a már ismert elérhetőségeken vagy várjuk levelét az office@k-xconsulting.com e-mail címre.

 

A blogbejegyzésben található információk csupán tájékoztatásul szolgálnak. Ezek az információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául a tanácsadójával való előzetes konzultáció nélkül.