Ukrajnai menekültek nyújtható támogatások a 96/2022. (III. 10.) Korm. rendelet alapján

A Kormány a 96/2022. (III. 10.) Korm. rendelet szerint támogatást nyújt az Ukrajna területéről 2022. február 24-én vagy azt követően Magyarország területére érkezett, ukrán állampolgársággal vagy ukrán-magyar kettős állampolgársággal rendelkező személy Magyarországon történő foglalkoztatásának elősegítése érdekében.

 

A támogatás mértéke munkavállalónként, havonta a munkavállaló lakhatási és utazási költségének az 50%-a, ami nem haladhatja meg a munkavállalónként járó legfeljebb 60 000 forintnak és a munkavállalóval egy közös háztartásban élő kiskorú gyermekek után gyermekenként járó további 12 000 forintnak az összegét. A támogatás köztehermentes.

 

A támogatás a munkaadó részére havonta utólag kerül folyósításra, amelyet a munkaadó a munkavállaló lakhatási és utazási költségeinek biztosítására köteles fordítani.

 

A támogatás legfeljebb tizenkét hónapra biztosítható, amely az időtartam leteltét követően egy alkalommal, a munkáltató kérelmére meghosszabbítható tizenkét hónappal.

 

A támogatás feltételeit – amelyek közül nem mindent tartalmaz a fent megjelölt rendelet – a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat alábbi címen található honlapján elérhető Hirdetmény tartalmazza részletesen:
https://nfsz.munka.hu/cikk/2060/Ukran_allampolgarsaggal_rendelkezo_szemelyek_munkavallalasanak_tamogatasa

 

A támogatást a munkaadónak kell elektronikusan igényelnie. A szükséges formanyomtatványok is a fenti címen elérhető honlapon találhatók meg.

 

A támogatás legfontosabb feltételei, hogy:

  • a munkavállaló munkaviszonya határozott vagy határozatlan időre, de legalább heti húsz órában történő foglalkoztatásra kell, hogy létrejöjjön,
  • a munkaadónak meg kell felelnie a munkaerőpiaci programban meghatározott feltételeknek, különösen a rendezett munkaügyi kapcsolatok feltételeinek.
  • a munkaadó a támogatás igénybevételével vállalja, hogy a munkavállaló magyarországi munkavégzésre irányuló jogviszonya fennállásának idejére gondoskodik
  • a munkavállaló, valamint szükség esetén kiskorú gyermekének megfelelő körülmények között történő szálláshelyének,
  • a munkába járás szervezett körülmények között történő biztosításáról.
  • a lakhatási és utazási költségnek támogatással nem biztosított részét a munkaadó és a munkavállaló 50-50%-ban viseli.

 

Amennyiben a leírtakkal kapcsolatban bármilyen kérdés merülne fel, állunk szíves rendelkezésre.

 

Üdvözlettel:
A K-X Consulting Csapata

 

A blogbejegyzésben található információk csupán tájékoztatásul szolgálnak. Ezek az információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául a tanácsadójával való előzetes konzultáció nélkül.