Számlázási anomáliák

Kedves Ügyfelünk!

 

2021-től kezdődően az adóhatóságnak lényegében teljes rálátása van számláinkra, függetlenül a cég méretétől, a számlán szereplő áfa mértékétől vagy a vevő alanyiságától, letelepedésétől. S habár a szolgáltatott adatokfeldolgozása és kielemzése központilag még kezdetleges fázisban van, de várható, hogy hamarosan az adóhatóság kockázatelemzési rendszere alaposabban kielemzi az adatszolgáltatást és így a számlázással kapcsolatos hibák jobban előtérbe kerülnek.

 

Az utóbbi időben számos ügyfelünknél végeztünk számlázással összefüggő vizsgálatot, amelynek keretein belül leellenőriztük a teljes bizonylat kiállítási folyamatot. Sajnos eddig nem volt egyetlen olyan eset sem, ahol a mulasztások miatt az adóhatóság ne tudott volna milliós bírságot kivetni az adózóra. Néhány hiba, mellyel az utóbbi időben találkoztunk:

  • téves adatok a számlán (a kibocsátás dátuma eltér a valós kiállítási időponttól, rossz teljesítési időpontokstb.);
  • adatszolgáltatással kapcsolatos hibák (adatfeltöltés elmaradása, téves adatszolgáltatás, sok esetben ráadásul a folyamat sem automatikus és azonnali);
  • rendszerszintű számlázási anomáliák (eltérő adatok a vállalatirányítási rendszerben, a számlaképen és azadatszolgáltatásban);
  • rossz árfolyamok, hibás árfolyam-paraméterezés;
  • szerződéses megállapodástól eltérő számlázási gyakorlat;
  • helyesbítő számlákkal kapcsolatos formai hibák (hiányzó adatok, pontatlan vagy hiányzó visszahivatkozás az eredeti számlára), helyesbítő számlák elszámolásának téves gyakorlata;
  • előlegszámla kiállításának hibás folyamata (esetenként előlegszámla kibocsátásának elmaradása);
  • elektronikus számlák kezelésének rossz gyakorlata, archiválás kockázata.

 

Bár a hibák elsősorban a rendszerbeállítások elmaradásából vagy pontatlanságából származtak, sokszor a számlázásért felelős kollégák hiányos tájékoztatása vagy nem megfelelő felkészítése is hozzájárult ahhoz, hogy kiállított bizonylatok nem feleltek meg maradéktalanul a törvényi előírásoknak.

 

Csapatunk vállalja, hogy egy célzott audit keretein belül rendszerszintű átvilágítást végez a számlázási folyamatokra vonatkozóan, számszerűsíti és írásban összefoglalja a kockázatokat, igény esetén egyeztet az informatikairészleggel, a számlázó program fejlesztőjével, közreműködik a számlázással kapcsolatos hibák kijavításában és – ha szükséges – gondoskodik a számlázásért felelős kollégák képzésében vagy betanításában. Rajtunk nem fog múlni!

 

Amennyiben a fentiekben tudunk segíteni, állunk szíves rendelkezésre!

 

Üdvözlettel:
A K-X Consulting Csapata

 

A blogbejegyzésben található információk csupán tájékoztatásul szolgálnak. Ezek az információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául a tanácsadójával való előzetes konzultáció nélkül.