NAV adatszolgáltatás

Tisztelt Ügyfelünk!

 

Az év elején megszűnő NAV-os adatszolgáltatásokkal kapcsolatban szeretnénk tájékoztatást adni röviden. Mindkét jelentési kötelezettség az online számlaadat-szolgáltatás kiterjesztése miatt válik irrelevánssá.

 

2021. január 4-től nem kell bejelenteni és kijelenteni a NAV felé a számlázáshoz használt számlázó program és/vagy online számlázórendszer adatait (SZAMLAZO nyomtatvány.)  Aki az említett dátum előtt helyezett használatba (vagy vont ki használatból) ilyen programot, az továbbra is pótolhatja a kötelezettségét a korábban használt nyomtatványon. A NAV a megelőző időszakra vonatkozó, hiányzó bejelentést az általános bírságszabály szerint (mérlegelés mellett) 500 ezer Ft-ig terjedő mulasztási bírsággal is szankcionálhatja[zn1] .

 

Ugyancsak 2021. január 4-től szűnik meg a pénztárgép használatára kötelezett azon adóalanyok adatszolgáltatása, amelyek a nyugtakibocsátási kötelezettséget számla kiállításával teljesítették és ezekről a NAV felé havonta adatot kellett szolgáltatniuk (PTGSZLAH nyomtatvány.) Ez főleg azokat érinti, akik tevékenységük miatt pénztárgép tartására kötelezettek (pl. kiskereskedők), de pénztárgéppel kibocsátott nyugta helyett -a törvény adta lehetőség alapján- inkább azt választották, hogy minden értékesítésükről számlát bocsátanak ki. Mivel már esetükben is a NAV rendelkezésére áll az összes számlaadat, így nem szükséges ezekről külön adatszolgáltatás az Adóhatóság felé.

 

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban bármilyen kérdése lenne, keressen bennünket bizalommal.

 

Üdvözlettel:
A K-X Consulting Csapata