Fordított áfa munkaerő-kölcsönzés esetén

Ezúttal a fordított áfa munkaerő-kölcsönzés esetén alkalmazandó szabályainak legújabb változására szeretnénk felhívni figyelmét.

 

2021. március 2-án, a Magyar Közlönyben kihirdetett 1/2021 PM határozat értelmében szűkül a fordított adózás alkalmazhatósága munkaerő-kölcsönzés esetén (Áfa törvény 142.§ (1) c) ) az elmaradt EU-s jóváhagyás miatt. 2021. április 1-jétől kezdődően a munkaerő kölcsönzése, kirendelése, rendelkezésre bocsátása esetén csak abban az esetben alkalmazható fordított adózás, ha az

(I) Áfa törvény 142.§ (1) a) pont szerinti termékértékesítéshez kapcsolódik (azaz építési-szerelési munkával létrehozott, ingatlannyilvántartásba bejegyzendő ingatlan átadásához kapcsolódik) vagy

(II) olyan szolgáltatásnyújtásnak minősülő építési-szerelési vagy egyéb szerelési munkához kapcsolódik, ami ingatlan létrehozatalára, bővítésére, átalakítására, megváltoztatására (ideértve a bontással történő megszűntetést is) irányul.

 

A korábbi (tágabb) fordított adózásra vonatkozó szabály 2021. április 1-jét követő áfa szerinti teljesítési időpontok esetén már nem alkalmazható. Így például a termékgyártáshoz vagy irodai (adminisztratív) munkához kölcsönzött munkaerő szolgáltatási számlája is egyenes adózás alá esik (a szolgáltatás nyújtójának kell az ellenértékre az adót felszámítania.)

 

Az új szabály 2021. április 1-jei hatályba lépése szempontjából csak az áfa szerinti teljesítési időpontnak van jelentősége (nem pedig az időszaknak vagy a számviteli/fizikai teljesítésnek.)  Azaz, ha például a nyomdai gyártási munkához kölcsönzött dolgozók január havi időszakról kiállított (Áfa törvény 58.§ időszaki elszámolás alá eső)  számláját a szolgáltató 2021. február 10-én, 2021. március 10-i fizetési határidővel bocsátja ki, akkor az áfa szerinti teljesítés 2021. március 10-e, amire így még a fordított áfa vonatkozik. Ha azonban ugyanennek a február 10-én kiállított számlának 2021. április 5-e a fizetési határideje és így a teljesítési időpontja, akkor már egyenes áfával kell azt kiállítani. Ez egyben azt is jelenti, hogy ha már kiállításra került 2021. április 1-jét követő teljesítési dátummal olyan munkaerő-kölcsönzésről szóló számla, amely e dátumtól már nem esik fordított adózás alá, akkor ezt a számlát módosítani szükséges.